Fänkålsgratäng

Fänkålsgratäng recept
2 st Fänkål
1 st Gul lök
2 st Morot
250 g Mozzarella
200 g Rotselleri
400 g Tomat
1 st Lagerblad
0.5 tsk Paprikapulver
1 msk Olja
0.5 dl Pinjenötter

1. Skala och finhacka löken.
2. Skala morötter och selleri och skär i små fina tärningar eller riv dem på matberedarens rivskiva.
3. Fräs lök och rotsaker i oljan i en traktörpanna.
4. Tillsätt tomater och spad i pannan.
5. Dela tomaterna i mindre bitar. Krydda med salt, socker, paprikapulver och lagerblad.
6. Koka tomatsåsen utan lock ungefär 15 minuter.
7. Putsa och skölj fänkålen.
8. Hacka bladen fint och lägg åt sidan för garnering.
9. Skär fänkålen i fyra delar och lägg i en kastrull med kokande lättsaltat vatten. Förväll 3-4 minuter.
10. Häll av vattnet och låt rinna av väl.
11. Lägg fänkalen i tomatsåsen och låt koka under lock ungefär 10 minuter.
12. Häll över fänkålen och såsen i en ugnssäker form.
13. Skiva mozzarellaosten och lägg ovanpå fänkålen.
14. Krydda med svartpeppar direkt från kvarnen. Strö över pinje- eller jordnötter.
15. Gratinera i övre delen av ugnen i 225°C ungefär 10 minuter.
16. Strö över de hackade fänkålsbladen och servera gratängen med sprödvärmt bröd.


Kommenterar för receptet "Fänkålsgratäng"





(kommer inte att synas)