Fransk bondgryta

Fransk bondgryta recept
2 stChorizo
1 stGul lök
1 stMorot
1 mskSmör
200 gVita bönor
1 lVatten
1 tskSalt
1 stLagerblad
2 mskTomatpuré
2 stVitlöksklyfta
1 krmSvartpeppar
1 tskTimjan
400 gKrossade tomater
2 stNejlikor
100 gGrisbog
1 kgLammkött med ben
3 dlBönspad

1. Skölj bönorna. Lägg dem sedan i blöt i vatten 6-12 timmar.
2. Koka bönorna i en gryta med nytt vatten.
3. Blanda i salt, lagerblad, skalad morot och lök, späckad med nejlikor, och koka 30 minuter. Sila och spara spadet.
4. Putsa under tiden köttet fritt från onödigt fett och skär det i portionsbitar.
5. Hetta upp en stekpanna med smör.
6. Bryn köttet i omgångar på lagom värme tills det har fin färg på alla sidor.
7. Lägg över det i en gryta. Salta något.
8. Torka fettet ur pannan efter varje stekomgång.
9. Skala och skiva löken. Bryn den lätt på låg värme och lägg över den i grytan.
10. Smaksätt med salt och peppar, timjan, lagerblad, pressad vitlök och tomatpuré.
11. Häll i tomatkross och späd med spad från bönorna.
12. Blanda försiktigt i de halvkokta bönorna och koka grytan sakta under lock ungefär 1 timme eller tills köttet är mört och bönorna nästan genomkokta.
13. Ser det torrt ut, späd med mera bönspad.
14. Om grytan ska bli riktigt rustik, lägg i bitar av korv och låt dem koka med de sista 15 minuterna.
15. Bjud grytan med gott bröd att bryta och doppa i den mustiga såsen. Servera en grönsallad till.


Kommenterar för receptet "Fransk bondgryta"





(kommer inte att synas)