0.4 st | Ananas |
2 kg | Anka |
1 st | Apelsin |
1 st | Morot |
1 dl | Vatten |
1 tsk | Salt |
1 krm | Peppar |
2 dl | Hönsbuljong |
0.5 st | Lök |
1 msk | Kinesisk soja |
2 msk | Maizenaredning mörksås |
2 dl | Rött vin |
2 st | Sockerbit |
1. Tina ankan i kylskåp ungefär 12 timmar eller enligt anvisningar på förpackningen om djupfryst används. Skölj och torka med hushållspapper.
2. Salta och peppra ut- och insidan.
3. Lägg ankan i ugnssäker form eller långpanna på ena lårsidan.
4. Stek ankan i nedre delen av ugnen i 225°C, ungefär 15 minuter. Vänd och stek andra sidan 15 minuter.
5. Skala under tiden lök och morot. Skär i skivor.
6. Skala apelsinen tunt utan vit hinna. Skär fruktskalet i mindre bitar.
7. Vänd fågeln på rygg. Lägg lök, morötter och apelsinskal runtom och fortsätt steka fågeln 30-40 minuter eller tills köttet är genomstekt och skinnet gyllenbrunt och knaprigt.
8. Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten.
9. Skär fruktköttet i bitar. Pressa saften ur apelsinen. Blanda med sockerbitar och vatten i en kastrull. Lägg ananasbitarna i apelsinsaften. Koka ungefär 5 minuter.
10. Ta ut och håll fågeln varm under aluminiumfolie.
11. Skumma bort så mycket fett som går från skyn.
12. Späd med vin, buljong och soja. Sila såsen i en kastrull.
13. Sila i apelsinsaften från ananaskoket.
14. Koka såsen kraftigt 3-5 minuter. Smaka av väl. Lite konjak höjer smaken, socker och salt förbättrar. Rör i maizenaredningen och låt koka ungefär 1 minut.
15. Skär upp ankan i bitar. Lägg upp på varmt serveringsfat tillsammans med varma ananasbitar.
16. Bjud ankan med kokt eller stekt potatis, rödkål, brysselkål eller lättkokta squashskivor. Bjud såsen vid sidan om.