Anka

Anka recept
0.4 st Ananas
2 kg Anka
1 st Apelsin
1 st Morot
1 dl Vatten
1 tsk Salt
1 krm Peppar
2 dl Hönsbuljong
0.5 st Lök
1 msk Kinesisk soja
2 msk Maizenaredning mörksås
2 dl Rött vin
2 st Sockerbit

1. Tina ankan i kylskåp ungefär 12 timmar eller enligt anvisningar på förpackningen om djupfryst används. Skölj och torka med hushållspapper.
2. Salta och peppra ut- och insidan.
3. Lägg ankan i ugnssäker form eller långpanna på ena lårsidan.
4. Stek ankan i nedre delen av ugnen i 225°C, ungefär 15 minuter. Vänd och stek andra sidan 15 minuter.
5. Skala under tiden lök och morot. Skär i skivor.
6. Skala apelsinen tunt utan vit hinna. Skär fruktskalet i mindre bitar.
7. Vänd fågeln på rygg. Lägg lök, morötter och apelsinskal runtom och fortsätt steka fågeln 30-40 minuter eller tills köttet är genomstekt och skinnet gyllenbrunt och knaprigt.
8. Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten.
9. Skär fruktköttet i bitar. Pressa saften ur apelsinen. Blanda med sockerbitar och vatten i en kastrull. Lägg ananasbitarna i apelsinsaften. Koka ungefär 5 minuter.
10. Ta ut och håll fågeln varm under aluminiumfolie.
11. Skumma bort så mycket fett som går från skyn.
12. Späd med vin, buljong och soja. Sila såsen i en kastrull.
13. Sila i apelsinsaften från ananaskoket.
14. Koka såsen kraftigt 3-5 minuter. Smaka av väl. Lite konjak höjer smaken, socker och salt förbättrar. Rör i maizenaredningen och låt koka ungefär 1 minut.
15. Skär upp ankan i bitar. Lägg upp på varmt serveringsfat tillsammans med varma ananasbitar.
16. Bjud ankan med kokt eller stekt potatis, rödkål, brysselkål eller lättkokta squashskivor. Bjud såsen vid sidan om.


Kommenterar för receptet "Anka"





(kommer inte att synas)