Brunkål

Brunkål recept
2 msk Ljus sirap
1.5 msk Smör
0.75 kg Vitkål
4 st Kryddpepparkorn
1.5 dl Grönsaksbuljong
0.5 dl Ättiksprit

1. Ta bort det yttersta bladet på vitkålshuvudet.
2. Dela huvudet mitt itu och skär bort den hårda stocken.
3. Strimla kålen, gärna på matberedarens skärskiva eller skär i små bitar.
4. Koka upp vatten och salt i en gryta (1 tsk salt/liter vatten).
5. Lägg i kålen och låt koka ungefär 10 minuter.
6. Häll upp kålen i ett durkslag och pressa ur allt vatten.
7. Smält smöret i en långpanna mitt i ugnen i 200°C.
8. Bred ut kålen i långpannan och ringla över sirapen. Rör om. Låt kålen steka ungefär 30 minuter.
9. Rör om i långpannan och späd med grönsaksbuljongen.
10. Lät kålen koka ytterligare ungefär 30 minuter.
11. Smaksätt med salt, vitpeppar och eventuellt krossad kryddpeppar samt ättika.
12. Brunkål går bra att djupfrysa. Späd gärna med lite grädde när den värms.


Kommenterar för receptet "Brunkål"





(kommer inte att synas)