2.67 st | Gelatinblad |
1.33 st | Gurka |
0.33 tsk | Socker |
0.33 tsk | Salt |
0.33 tsk | Vitvinsvinäger |
0.33 dl | Dill hackad |
0.33 dl | Persilja hackad |
1 msk | Gräslök hackad |
0.17 dl | Stjälkselleri hackad |
1. Skala gurkorna men låt en del skal sitta kvar.
2. Riv grovt på matberedarens rivskiva eller rivjärn och lägg det rivna i en bunke.
3. Blanda i salt, socker och vinäger.
4. Rör om och ställ gurkan kallt 1 timme. Blötlägg gelatinet ungefär 5 minuter.
5. Sila gurkspadet och krama all vätska ur de rivna gurkorna.
6. Späd med vatten så att det blir 1 liter.
7. Hetta upp lite av gurkspadet i en kastrull.
8. Ta upp och smält gelatinbladen i spadet.
9. Rör i resten av gurkspadet, vitvinsvinägern och kryddor. Kyl alltsammans.
10. Blanda ner gurkan och finhackat kryddgrönt.
11. Häll upp gurkgeléer i en vattensköljd kransform 1-1.5 liter.
12. Fyll formen så mycket som möjligt.
13. Ställ formen kallt över natt eller ungefär 8 timmar.
14. Lossa kransen försiktigt från kanterna eller doppa formen i hett vatten.
15. Stjälp upp kransen på ett fat och servera på smörgåsbordet eller till kalla kött- eller fiskrätter.