Kåldolmar

Kåldolmar recept
1 stGul lök
2 dlMjölk
2 mskSmör
2 stÄgg
1 dlVatten
1 tskSalt
1 krmVitpeppar
2 mskSirap
1 kgVitkålshuvud
300 gBlandfärs
0.5 dlRisgryn
4 dlKålspad

1. Börja med att förvälla kålen.
2. Koka upp lätt saltat vatten i en gryta.
3. Putsa kålhuvudet. Skär ur kålstocken konformat.
4. Lägg kålhuvudet i vattnet och förväll. Plocka försiktigt av kålbladen vartefter de mjuknar. Låt dem rinna av. Putsa bort den grova delen av bladnerven.
5. Koka riset med vatten och mjölk, enligt anvisning på paketet, till en lös gröt i en kastrull. Låt den svalna.
6. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i en stekpanna med lite smör. Låt den svalna.
7. Blanda färsen med salt, risgröt, lök och ägg till en ganska lös smet. Krydda.
8. Lägg en stor sked färs på varje kålblad. Vik den grova sidan av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket.
9. Lägg dolmarna i en smord ugnssäker form eller långpanna, med skarvarna ned. Ringla sirap över eller strö på socker.
10. Stek i ugn, 200°C, på nedre falsen ungefär 45 minuter.
11. Vänd dolmarna efter halva stektiden och späd därefter med kålspad.
12. Sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp den i kastrull och red något med vetemjöl utskakat i svalt vatten.
13. Lägg upp och bjud kåldolmarna med skysås, nykokt potatis eller potatismos och lingonsylt.


Kommenterar för receptet "Kåldolmar"





(kommer inte att synas)