Sjöfågel i gryta

Sjöfågel i gryta recept
0.4 stCitron
1.6 dlCrème fraiche
2.4 dlGräddfil
2.4 stPurjolök
1.6 mskSmör
0.8 tskSalt
1.6 stVitlöksklyfta
0.8 krmSvartpeppar
5.6 stEnbär
1.6 stEjder

1. Tina djupfryst fågel i kylskåpet, ungefär 12 timmar.
2. Flå oplockad fågel, dvs dra av skinnet på ejder, knipa och vigg. Med skinnet följer en del av transmaken, som ofta finns hos sjöfågel.
3. Även and går att flå men det är inte nödvändigt.
4. Skär däremot bort gumpen på all sjöfågel.
5. Skölj och torka fågeln med hushållspapper.
6. Gnid den in- och utvändigt med citron. Salta och peppra.
7. Värm matfettet i en stekgryta.
8. Bryn fåglarna runtom, först den ena bröstsidan, sedan den andra. Lägg dem med ryggen ner. Sänk värmen.
9. Ansa och skölj purjolöken. Skär i ringar och fräs bredvid fågeln tills löken får fårg och mjuknar.
10. Strö ytterligare en aning salt över.
11. Lägg i krossad vitlök och enbär och späd med gräddfilen.
12. Lägg på lock och bräsera fågeln 40-50 minuter eller tills köttet är genomstekt och köttsaften är klar utan rosa inslag.
13. Späd med lite vatten om det ser alltför torrt ut.
14. Ta upp fågeln och håll varm i aluminiumfolie.
15. Rör i crème fraiche. Koka några minuter. Smaka av såsen väl.
16. Skär fågeln i portionsbitar, 2-4 bröstbitar och 2-4 lårbitar.
17. Lägg tillbaka bitarna i såsen.
18. Värm och bjud kokt ris, potatis eller pasta till.


Kommenterar för receptet "Sjöfågel i gryta"





(kommer inte att synas)