Stekt kalkon

Stekt kalkon recept
0.25 stCitron
1.5 kgKalkon
1 mskSmör
1.5 mskVetemjöl
1 tskSalt
0.25 tskVitpeppar
0.5 mskVitt vin
0.5 dlGrädde
0.25 tskKörvel
0.25 tskDragon
0 stHönsbuljongtärning
1.5 dlKråsbuljong
0.5 mskDragon torkad
0.5 mskKörvel torkad
2 dlSteksky med kråsbuljong

1. Tina kalkonen enligt anvisningar på förpackningen eller 2-3 dygn i kylskåp om djupfryst används.
2. Skölj fågeln ur- och invändigt. Torka med hushållspapper.
3. Koka buljong på eventuellt krås i en kastrull. Tillsätt en hönsbuljongtärning.
4. Gnid kalkonen ur- och invändigt med ituskuren citron.
5. Krydda invändigt med salt, peppar och örtkryddor eller fyll den och sy ihop. Bind upp fågeln. Pensla med smält smör, salta och krydda utsidan.
6. Lägg fågeln på ena sidan i en ugnssäker form eller långpanna. Stek mitt i ugnen i 175 C, 30 minuter.
7. Vänd fågeln på andra sidan och stek 30 minuter. Vänd och lägg fågeln på rygg.
8. Häll i buljong. Stek 30-60 minuter beroende på kalkonens storlek.
9. Ös fågeln några gånger under stekningen med stekskyn. Prova i lårvecket om fågeln är genomstekt. Köttsaften ska vara helt klar utan rosa inslag.
10. Ta ut och låt kalkonen vila 15 minuter.
11. Sila stekskyn och mät upp den i en kastrull. Späd med mer buljong och vin eller citronsaft till önskad mängd och smak.
12. Koka upp och red av med en pasta av vetemjöl och matfett. Vispa i den skedvis.
13. Koka ett par minuter och vispa i grädde och lite mer kryddor. Smaka av väl.
14. Servera kalkonen uppskuren i skivor med kokt eller stekt potatis och varm rödkål eller brysselkål, sås och någon sötsur inläggning eller gelé. Kålen kan bytas ut mot t.ex. rödkålssallad eller brysselkålssallad.


Kommenterar för receptet "Stekt kalkon"





(kommer inte att synas)