0.8 msk | Apelsinskal |
0.6 tsk | Salt |
0.8 dl | Vitt vin |
1.2 tsk | Potatismjöl |
4 st | Svartpepparkorn |
4 st | Nejlikor |
0.8 kg | Skinka benfri |
0.4 dl | Apelsinjuice koncentrerad |
3.2 dl | Marinad |
1. Rör ihop ingredienserna till marinaden.
2. Putsa skinkan och lägg den i en 3 liters plastpåse.
3. Häll i marinaden och knyt ihop påsen. Eller lägg skinkan i en skål där den precis får plats. häll över marinaden och täck skålen.
4. Låt skinkan ligga i marinaden 1-4 dygn i kylskåpet. Vänd köttet ett par gånger under tiden.
5. Ta upp köttet och torka av det.
6. Lägg det i en ugnssäker form, lagom stor för köttet.
7. Gnid in köttet med salt.
8. Häll lite av marinaden i formen.
9. Stick i en köttermometer.
10. Placera formen på nedersta falsen i ugnen, 175°C. Stek tills termometern visar 75°C eller 1.25-2 timmar.
11. Låt den färdigstekta skinkan vila övertäckt ungefär 15 minuter.
12. Sila skyn och marinaden.
13. Mät upp rätt mängd och koka upp i en kastrull.
14. Red skyn med potatismjöl utskakat med kallt vatten. Koka upp och smaka av.
15. Skär skinkan i tunna skivor.
16. Bjud den med kokt eller stekt potatis, pasta med purjolök, broccoli och/eller brysselkål. Servera skysåsen vid sidan.