0.4 st | Citron |
1.6 st | Fasan |
1.6 msk | Smör |
1.6 tsk | Salt |
1.6 krm | Peppar |
1.6 dl | Vispgrädde |
5.6 st | Syrliga äpplen |
0.8 dl | Äppeljuice |
1. Tina djupfryst fågel i kylskåp ungefär 1 dygn eller enligt anvisningar på förpackningen.
2. Skölj och torka med hushållspapper.
3. Gnid insidan med citron. Salta, peppra och lägg in ett äpple skuret i klyftor.
4. Bind upp fasanen. Gnid utsidan med citron. Salta och peppra.
5. Värm matfettet i en stekgryta tills det är ljusgult och slutat skumma.
6. Lägg i fågeln med ena bröstsidan ner. Sänk värmen och bryn 2-3 minuter tills köttet har fin färg.
7. Vänd och bryn andra bröstsidan lika. Vänd och lägg fågeln på ryggsidan.
8. Låt gärna eventuell muskelmage, hjärta och lever ligga med från början.
9. Lägg resten av äpplena, skalade, urkårnade och skurna i klyftor, runt fågeln och lägg på lock. Bräsera 15-20 minuter.
10. Häll i grädde. Låt fågeln småputtra i äppelgrädden ytterligare 15-30 minuter eller tills den känns genomstekt vid låren och köttsaften är klar utan rosa inslag.
11. Ta upp och håll fågeln varm.
12. Laga såsen. Ta upp muskelmage och hjärta. Mixa resten av skyn med mixerstav eller i mixer eller passera den genom sikt.
13. Häll såsen i en kastrull. Späd med buljong till lagom mängd.
14. Koka upp och smaka av. Krydda såsen med calvados, cider eller äppeljuice så får den lite syrligare smak.
15. Skär bröstköttet i skivor. Lägg övrigt kött skuret i mindre bitar på serveringsfatet.
16. Lägg bröstköttet ovanpå och låren vid sidan. Häll över såsen och servera.
17. Servera stekt eller råstekt potatis eller Potatiskrokerter till. Små ärter, haricots verts eller annan lätt kokt grönsak passar bra till. En blandad sallad gärna med skivor av exotisk frukt är också gott till.