0.67 st | Gul lök |
1.33 l | Vatten |
0.83 tsk | Mejram |
266.67 g | Sidfläsk rimmat |
333.33 g | ärter gula |
1. Rensa och skölj ärterna. Lägg i en bunke och häll på så mycket kallt vatten att det står över ärterna.
2. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten och låt stå minst 4 timmar, men gärna längre 10-12 timmar.
3. Häll av vattnet och lägg ärterna i en gryta.
4. Häll på vattnet och koka upp.
5. Skumma bort de lösa ärtskal som flyter upp under kokningen. De är ganska hårdsmälta.
6. Lägg i fläsket och skalad, klyftad lök. Koka under lock tills ärterna är mjuka, 45 min-1 timme.
7. Ta upp fläsket om det är färdigkokt innan ärterna är mjuka.
8. Skär i skivor och servera fläsket separat till eller skär i tärningar och lägg tillbaka i soppan.
9. Smaksätt soppan med mera salt om det behövs och söndersmulad mejram eller timjan.