2 dl | Crème fraiche |
2 st | Gul lök |
1 st | Paprika röd |
3 dl | Vita bönor |
0.5 tsk | Örtsalt |
1 l | Vatten |
1 st | Lagerblad |
2 msk | Tomatpuré |
2 st | Vitlöksklyfta |
3 msk | Olja |
2 st | Chili |
2 krm | Rosmarin |
1. Skölj bönorna och låt ligga i vatten 8-10 timmar.
2. Koka bönorna i nytt, lättsaltat vatten (1 tsk salt/liter vatten) i en gryta ungefär 45 minuter.
3. Skala löken och skär i klyftor.
4. Skölj, kärna ur och strimla paprika och chili.
5. Skala och halvera vitlöksklyftorna.
6. Hetta upp oljan i en stor gryta.
7. Lägg i lök, paprika, chili och vitlök. Fräs under omrörning.
8. Tillsätt lagerblad. rosmarin och örtsalt.
9. Rör ned bönorna med spad.
10. Rör ihop crème fraiche med tomatpuré och blanda ner i böngrytan. Låt grytan puttra ungefär 10 minuter.
11. Servera grytan som ensamrätt eller till stekt fläsk, korv eller köttfärsrätter.