0.25 st | Apelsinskal |
1 st | Gul lök |
0.25 dl | Persilja |
0.13 st | Purjolök |
225 g | Räkor |
1 msk | Smör |
2.25 st | Tomat |
0.35 st | Lagerblad |
1 st | Persiljekvist |
0.75 st | Vitlöksklyfta |
1.5 dl | Vitt vin |
1.25 st | Selleri |
0.38 l | Fiskbuljong |
0.75 tsk | Timjan |
1 kg | Fisk |
250 g | Kokta musslor |
5 st | Svartpepparkorn |
0.38 l | Musselspad |
1. Rensa och skölj fisken.
2. Filea eventuellt en del av dem.
3. Skär filéerna i stora bitar.
4. Skala räkorna men spara skalen.
5. Lägg skalen en stund i kallt vattne.
6. Låt musslorna rinna av och spara spadet.
7. Lägg fiskskroven och räkskalen i en gryta.
8. Häll på så mycket vatten att skalen täcks och salta efter behag.
9. Koka upp och skumma.
10. Tillsätt pepparkorn, lagerblad, morot, purjolök och persiljekvistar.
11. Låt det sjuda under lock i 20 min.
12. Sila buljongen, blanda i musselspadet och mät den, kan eventuellt utökas med fuskbuljongtärning och vatten.
13. Skala och hacka löken, skölj och finstrimla selleristjälkarna, fräs läk och selleri i en gryta med smör.
14. Tillsätt pressad vitlök och timjan och låt alltsammans fräsa i några minuter.
15. Skålla tomaterna, skala och skär dem i tärningar och lägg ned i grytan.
16. Lägg på lock och låt koka några minuter.
17. Tillsätt fisken och låt sjuda under lock 5-8 minuter eller tills den är genomkokt.
18. Lägg ner räkor och musslor med sina skal.
19. Låt inte soppan koka mera.
20. Strö över persilja och citrusskal.
21. Servera soppan varm med aïoli och vitt brytbröd.