1 st | Basilika |
4 st | Duva |
2 msk | Smör |
0.35 tsk | Socker |
400 g | Tomat |
1 tsk | Salt |
1 krm | Vitpeppar |
2 dl | Vitt vin |
2 dl | Grädde |
1. Tina djupfryst fågel i kylskåp eller följ anvisningar på förpackningen.
2. Skölj och torka duvorna med hushållspapper. Salta och peppra insidan.
3. Värm marfettet i en stekgryta eller stekpanna tills det är ljusgult och slutat skumma.
4. Bryn fåglarna, en bröstsida i taget, tills de har fin färg. Lägg dem på ryggsidan. Pannbrynt fågel läggs över i en gryta. Salta och krydda.
5. Späd med vin. Bräsera fågeln under lock 30-50 minuter eller tills den är mör i bröstköttet och köttsaften är klar utan rosa inslag. Känn med steknål.
6. Häll på avrunna tomater efter halva stektiden.
7. Strö över strimlad basilika.
8. Späd om det ser alltför torrt ut med mer vin eller tomatspad.
9. Ta upp fågeln och håll varm under aluminiumfolie.
10. Tillsätt soja och grädde till tomatskyn. Koka ihop till lagom såskonsistens. Smaka av med lite socker för att runda av smaken.
11. Halvera duvorna utefter bröst och ryggrad. Skär bort och plocka ut synliga ben.
12. Lägg tillbaka duvhalvorna i såsen.
13. Servera duvorna riktigt varma med kokt ris, vildris, Pilaffris eller stekt potatis i någon form och en blandad sallad.