2 st | Gul lök |
2 kg | Kalvlägg |
1 kg | Kyckling |
3 st | Morot |
1 st | Persilja |
1.5 st | Purjolök |
3.5 l | Vatten |
13 st | Vitpepparkorn |
3 st | Lagerblad |
1. Skär kycklingen i bitar.
2. Skölj hastigt av köttet i kallt vatten.
3. Lägg ned köttet i en rimlig gryta.
4. Häll på vatten så att det täcker köttet väl.
5. Koka upp.
6. Häll bort vattnet, skölj av alltsammans väl i kallt vatten, även grytan.
7. Lägg i köttet på nytt.
8. Häll på nytt vatten.
9. Skär rotsakerna i bitar.
10. Lägg ner rotsakerna och kryddorna i grytan.
11. Låt koka upp på svag värme.
12. Skumma om det behövs.
13. Sjud långsamt under lock 3-4 timmar.
14. Sila buljongen och koka eventuellt ihop den för fylligare smak.
15. Kyl buljongen och ta bort fettkakan försiktigt.
16. Häll försiktigt över consommén i en kastrull.
17. Bottensatsen ska helst inte följa med.
18. Koka upp consommén när den ska används.