1 kg | Rostbiff |
18.18 g | Smör |
0.91 tsk | Salt |
0.36 tsk | Svartpeppar |
0.55 msk | Sirap |
0.36 kg | Steklök |
1. Putsa köttet. Gnid in det med salt och peppar. Stick in en köttermometer i den köttigaste delen.
2. Lägg köttet i lämplig ugnssäker form eller långpanna. Stek köttet i ugn, 175°C, enligt grundmetoden, tills innertemperaturen är 60°C.
3. Lägg sköljd oskalad lök i en kastrull med kokande lättsaltat vatten.
4. Förväll ungefär 5 minuter.
5. Sila och spara vätskan.
6. Spola lökarna med kallt vatten. Skala dem.
7. Tag ut köttet när det är färdigt. Lägg det att vila övertäckt ungefär 20 minuter.
8. Laga en skysås.
9. Späd stekskyn med lökspad och låt koka upp i en kastrull. Red med arrowrot utrört i lite kallt vatten.
10. Lägg smöret i en stekpanna-långpanna och smält det.
11. Skaka lökarna och efterstck dem ungefär 10 minuter. För att få vacker färg, strö lite socker eller ringla lite sirap över, och fortsätt att steka ytterligare några minuter.
12. Lossa köttet från benet och skär det i lagom tjocka skivor, ungefär 1 centimeter.
13. Lägg upp på förvärmt serveringsfat.
14. Lägg löken vid sidan. Servera med skysås.
15. Bjud köttet med råstekt, bakad eller kokt potatis, lätt kokta grönsaker, t.ex. sockerärter, broccoli eller romancsco, eller en blandad sallad.