| 1 dl | Gräddfil |
| 4 msk | Gräslök |
| 2 st | Gurka |
| 1 msk | Smör |
| 3 msk | Vetemjöl |
| 7.5 dl | Ljus buljong |
| 0.5 krm | Muskotnöt riven |
| 1 st | Silverlök |
1. Skölj och skala gurkorna, riv dem grovt men spara en bit att servera som tillbehör.
2. Skala och finhacka löken. Fräs löken i en gryta med smör.
3. Strö över mjölet och späd med buljongen lite i taget.
4. Rör om och tillsätt den rivna gurkan. Låt soppan sjuda under lock ca 15 min.
5. Ta soppan från värmen. Smaksätt med salt och peppar och rör i gräslöken.
6. Låt soppan bli kall innan den serveras. Hacka den sparade gurkan.
7. Låt var och en lägga lite gurkhack och en klick gräddfil eller crème fraiche i sin sopptallrik.