Festlig kräftsoppa

Festlig kräftsoppa recept
0.67 st Gul lök
333.33 g Kräfta
0.67 st Morot
33.33 g Rotselleri
1.33 msk Smör
1.33 msk Vetemjöl
1.33 dl Vitt vin
1 l Fiskbuljong
2 dl Vispgrädde
0.33 dl Konjak
0.8 l Kräftbuljong

1. Bryt av och skala kräftstjärtarna, ta bort tarmen och lägg stjärtarna svalt tills soppan ska serveras.
2. Krossa resten av kräftorna och stjärtskalen något.
3. Skala och hacka lök, morot och selleri.
4. Smält smöret i en gryta, tillsätt skalen samt löken och grönsakerna.
5. Låt fräsa ett par minuter utan att ta färg.
6. Häll över konjaken och bränn av. (Tänd på med en brinnande tändsticka. Akta ansikte och hår.)
7. Låt elden brinna ut och tillsätt fiskbuljong och vitt vin.
8. Koka under lock i 20 min.
9. Sila ifrån skalen, häll tillbaka buljongen i grytan. Koka ihop till 2/3.
10. Smält smöret i en ny gryta. Strö på mjölet och späd med den varma, silade och uppmätta kräftbuljongen.
11. Vispa grädden till ett fast skum och tillsätt hälften.
12. Koka soppan ett par minuter.
13. Lägg i kräftstjärtarna och låt dem bli genom varma.
14. Soppan får inte koka mer.
15. Rör ned det sista av grädden.
16. Servera i varma tallrikar. bjud gärna oststänger till.


Kommenterar för receptet "Festlig kräftsoppa"





(kommer inte att synas)