2 msk | Smör |
2 msk | Vetemjöl |
0.5 tsk | Salt |
2 st | Vitlöksklyfta |
1 dl | Grädde |
1 tsk | Citronpeppar |
2 tsk | Fransk örtkrydda |
2 dl | Steksky |
4 st | Portionskyckling |
1 dl | Vermouth torr |
1. Förbered kycklingen, om hel kyckling: Späcka kycklingen med kryddsmör under bröstskinnet. Krydda insidan. Obs! Stora kycklingar bör inte stekas hela. Bind ihop lårkulorna med gumpen. För snöret i kors ner mellan lår och bröst. Vänd kycklingen och knyt fast över vingarna. Om delad kyckling: Dela kycklingen i 2 halvor. Gnid in- och utsidan med en delad citron. Lever, mage, hjärta och hals kan läggas under fågeln i formen.
2. Blanda smöret med kryddor, salt och eventuellt pressad virlök.
3. Späcka kycklingen med kryddfettet under skinnet. Bind eventuellt upp den.
4. Stek kycklingen i en ugnssäker form i 225°C 35-40 minuter.
5. Kontrollera att köttsaften är klar utan rosa inslag.
6. Ös någon gång med stekskyn för bättre färg. Ta ut och håll kycklingen varm.
7. Sila stekskyn i en kastrull. Tillsätt vermouthen och koka upp.
8. Red av med vetemjöl utskakat i kallt vatten. Tillsätt grädden och låt såsen koka några minuter. Smaka av väl.
9. Servera kycklingen med sockerärter, varm sparris, kokt potatis och såsen.