10 g | Citronskal |
0.5 st | Palsternacka |
0.25 st | Purjolök |
25 g | Rotselleri |
2 st | Persiljekvist |
3 dl | Vitt vin |
1 l | Fiskbuljong |
500 g | Fiskskrov |
1. Skölj skrov mycket väl i kallt vatten.
2. Lägg i en gryta och häll på vatten.
3. Lägg i ansade och finskurna rotsaker och lök.
4. Lägg i persiljekvistar och en bit citronskal.
5. Tillsätt vitt vin.
6. Koka upp och skumma väl, koka i 15-20 minuter under lock.
7. Sila buljongen och fortsätt att koka den i en rengjord gryta tills den fått en kraftig smak.
8. Kyl fonden snabb om den inte genast ska användas.
9. Fonden kan förvaras i kylskåp 2-3 dagar, i frysen 2-3 månader.