0.8 dl | Crème fraiche |
1.6 msk | Smör |
0.4 tsk | Salt |
2.4 st | Schalottenlök |
0.4 dl | Konjak |
1.2 tsk | Rosépeppar |
400 g | älgfilé |
1. Putsa köttet. Tryck ut det något med handen. Fördela rosépeppar på båda sidor av köttet. Låt skivorna ligga ungefär 15 minuter för att dra till sig smak.
2. Hetta upp en stekpanna med smör tills skummet försvunnit och fettet har ljusbrun färg.
3. Stek filéskivorna 2-3 minuter på varje sida, de ska vara lätt rosa inuti. Stek inte för många åt gången. Ta upp dem och håll dem varma.
4. Låt finhackad schalottenlök bryna med i sista omgången. Salta försiktigt.
5. Lägg tillbaka filéerna.
6. Häll på 2/3 av spriten. Skaka pannan tills spriten blandat sig med löken och blivit varm.
7. Dra pannan från spisen. Undvik köksfläkten, häll på resten av spriten och tänd med sticka och låt spriten flamma upp. Var försiktig med ansikte och hår.
8. Rör i créme fraiche och skaka pannan på nytt så att en god simmig sås bildas. Krydda och smaka av med salt och mera peppar.
9. Servera filéerna i sin goda sås med råstekt eller friterad potatis, någon lättkokt grönsak och sallad.