0.75 kg | Rimmad skinka benfri |
1. Skinkor som ska ugnsbakas bör i allmänhet vattenläggas 3-6 timmar.
2. Torka skinkan väl med hushllspapper.
3. Lägg den med svålsidan upp på ett stort stycke dubbelvikt aluminiunfolie.
4. Skär eventuellt bort svålen men lämna gärna ett par centimeter fettskikt kvar.
5. Svep om folien mycket väl och stick i en köttermometer.
6. Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna.
7. Tillaga skinkan i ugn 175°C 60-75 minuter per kg beroende på skinkans form, eller tills innertemperaturen är 70-75°C. Vid 75°C har julskinkan sin karakteristiska lite “torra” smak.
8. Ta ut skinkan och låt den stå en stund så att värmen utjämnas.
9. Öppna folien och ta till vara det koncentrerade spader.
10. Sila och använd det “utspätt” till skysås eller juldoppa.
11. Bjud skinkan varm eller kall och med samma tillbehör som till kokt rimmad skinka, se kokt rimmad skinka.