100 g | Fläskfärs |
0.4 st | Gul lök |
80 g | Lammlever |
3.6 st | Oliver gröna |
0.2 msk | Smör |
0.8 st | Ägg |
1.2 tsk | Salt |
100 g | Sidfläsk |
0.4 krm | Peppar |
0.8 dl | Grädde |
0.2 dl | Konjak |
0.2 krm | Muskotnöt riven |
0.2 krm | Nejlikor krossade |
100 g | Kalvfärs |
100 g | Skinka kokt |
1. Blanda all köttfärs, för hand eller i matberedare.
2. Skölj och torka levern.
3. Skala och hacka löken.
4. Fräs lever och lök några minuter i en stekpanna med smör. Låt det svalna.
5. Grovhacka levern.
6. Skär skinkan i stavar.
7. Blanda färsen med salt och kryddor.
8. Blanda i ägg, grädde, konjak och lök- och leverhack. Blanda väl. Smaka av eller gör ett stekprov.
9. Smörj en terrinform, ungefär 2 liter, eller annan djup ugnssäker form.
10. Varva färsen i formen med skinkstavar och grovhackade oliver. Överst ett lager färs.
11. Lägg 1-2 lagerblad och en kvist timjan ovanpå färsen.
12. Grädda patén i kokande vattenbad i ugnen, 175°C, ungefär 1.5 timme.
13. Den är klar när köttsaften vid prov med provsticka är helt genomskinlig och ofärgad.
14. Ta ut patén och låt den svalna. Ställ en lätt tyngd ovanpå, t.ex. en rund tallrik. Kyl den.
15. Servera med sallad, bröd och sötsur ättiksinläggning eller Cumberlandsås.