200 g | Gul lök |
1 dl | Köttbuljong |
2 st | Morot |
90 g | Rotselleri |
0.75 tsk | Salt |
1 st | Vitlöksklyfta |
2 krm | Svartpeppar |
900 g | Nötkött benfritt |
1. Putsa köttet och bind eventuellt upp det till en jämnare stek. Sätt i en köttermometer.
2. Gnid in köttet med salt och peppar och krossad vitlök.
3. Skölj och ansa rotsaker och lök.
4. Skär rotsakerna i bitar och löken i skivor och lägg dem på botten av en lagom stor ugnssäker form eller långpanna. Salta eventuellt men endast lite.
5. Lägg köttet ovanpå och sätt in formen i ugn, 125°C.
6. Stek köttet enligt lågtemperaturmetoden tills innertemperaturen visar 60°C eller ungefär 1.5 timme per kg.
7. När köttet är färdigstekt, ta upp och låt det vila ungefär 20 minuter insvept i aluminiumfolie.
8. Häll vätskan i formen, skaka om och låt skyn bli riktigt het.
9. Skär upp köttet i ungefär 0.6 cm tjocka skivor.
10. Lägg dem på varmt serveringsfat.
11. Lägg rotsakerna vid sidan och servera den silade skyn i en skål.
12. Bjud kokt potatis, potatisgratäng eller potatissallad till.