2 dl | Köttbuljong |
2 dl | Mjölk |
1 st | Morot |
0.5 tsk | Salt |
0.25 krm | Vitpeppar |
1 st | Lagerblad |
2 st | Äggulor |
1 st | Lök |
0.5 dl | Ströbröd |
400 g | Kalvfärs |
1. Tillaga en grundfärs, se Nöt- och blandfärs, Fläskfärs eller Kalv- och lammfärs, och lägg färsen i en bunke tillsammans med salt, peppar och äggula.
2. Rör ihop väl.
3. Blanda ströbrödet med vätskan och låt det svälla 10 minuter.
4. Blanda färsen lite i taget med panaden till en slät färs.
5. Forma små eller stora bullar och lägg dem på vattensköljd skärbräda.
6. Koka upp buljongen med lök, morotsskivor och lagerblad.
7. Salta mycket varsamt.
8. Lägg frikadcllerna i den kokande buljongen.
9. Sjud dem sakta 5-8 minuter. Ta upp med hålslev och koka nästa omgång.
10. Frikadellerna bjuds med kokt pressad potatis, lätt kokta grönsaker, Kapris- och Körvel-, Citron-, Dill- eller Tomarsås eller Pesto.
11. Använd silad buljong till såsgrund.