10 st | Potatis |
1 tsk | Salt |
0 st | Olja |
1. Skala potatisen och skär i jämna stavar, 4-5 cm långa och ungefär centimeter tjocka.
2. Lägg potatisen i en skål med kallt vatten.
3. Ta upp potatisen ur vattnet och torka den väl i en handduk eller i hushållspapper.
4. Hetta upp oljan till 160°C i en fritös eller en gryta. Mät med en hushållstermometer, eller en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrun på ungefär 1 minut.
5. Lägg i potatisen lite i taget och fritera några minuter tills den börjar bli mjuk och får en lätt gul färg.
6. Ta upp potatisen och låt rinna av i ett durkslag. Detta kan göras i god tid.
7. Höj temperaturen på oljan till 180°C och fritera potatisen en gång till strax före serveringen. Den ska bli knaprig och gulbrun.
8. Låt potatisen rinna av. Salta och lägg upp direkt.
9. Servera pommes frites till stekta eller grillade rätter av fisk och kött.