2.4 dl | Köttbuljong |
0.6 tsk | Salt |
2 st | Persiljestjälkar |
0.8 st | Vitlöksklyfta |
0.8 krm | Svartpeppar |
1.6 tsk | Arrowrot |
0.4 tsk | Oregano |
1.2 kg | Lammstek med ben |
1. Be att få lammsteken urbenad i butiken.
2. Hacka i matberedare persilja, örtkryddor, vitlöksklyfta och peppar och salt.
3. Bred fyllningen över köttet.
4. Vik ihop köttet och försök att binda ihop det så att steken ser så hel ut som möjligt.
5. Sätt i köttermometer och stek köttet i ugn.
6. Lägg steken i en stor ugnssäker form eller långpanna och ställ den på nedersta falsen i ugnen, 175 °C.
7. Stek till 70°C innertemperatur för rosarött kött, eller 1-1.5 timme per kg. Ös de sista 15 minutema med den steksky som bildats, så blir ytan krispigare.
8. Lämna också eventuellt ugnsspjäll öppet.
9. Ta ut och låt köttet vila 15-20 minuter. Täck med aluminiumfolie.
10. Ta tillvara stekskyn.
11. Späd den med buljong.
12. Koka upp i en kastrull och red den till skysås med arrowrot utskakat i kallt vatten till önskad konsistens. Krydda om det behövs.
13. Fylld lammstek serveras varm eller kall med skysås, lätt kokta grönsaker och kokt potatis, potatisgratäng, klyftpotatis, hasselbackspotatis eller potatismos.