Gratinerad kalvsadel

Gratinerad kalvsadel recept
100 g Champinjoner
1 msk Smör
2 msk Vetemjöl
0.5 st Ägg
1.25 tsk Salt
1 krm Vitpeppar
1.75 dl Grädde
1 st Äggulor
0.5 msk Ost riven
1 tsk Franska örtkryddor
1.5 kg Kalvsadel
1 tsk Salvia torkad

1. Putsa köttet och stick eventuellt en blompinne genom ryggmärgskanalen för att behålla kalvsadelns form.
2. Blanda smöret med salt, peppar och smulade örtkryddor.
3. Bred blandningen på köttet.
4. Stick en köttermometer i den köttiga muskeln längs ryggraden.
5. Lägg köttet i en ugnssäker form eller långpanna och stek det på nedre falsen i ugnen i 175°C tills köttets innertemperatur är 70°C, 1-1.5 timme.
6. Ta ut kalvsadeln och låt det svalna.
7. Laga champinjonstuvning och red den mot slutet med äggula som sakta får sjuda med under omrörning tills stuvningen är lagom tjock. Låt stuvningen svalna.
8. Lossa kalvsadelns innerfilé och skär den i skivor tvärs över.
9. Lossa “ytterfiléerna” och skär i skivor. Lägg benet på ugnssäkert serveringsfat.
10. Lägg först innerfiléerna på var sida om benet.
11. Bred lite champinjonstuvning ovanpå.
12. Bred också lite champinjonstuvning mellan köttskivorna och lägg tillbaka dem på kalvsadeln.
13. Bred resterande champinjonstuvning ovanpå sadeln.
14. Pensla ytan med uppvispat ägg och sikta ströbröd eller riven ost över.
15. Hit kan rätten förberedas i god tid. Ställ den kallt.
16. Gratinera sadeln i ugn 225°C ungefär 30 minuter.
17. Bjud gratinerad kalvsadel med små ärter, ärtfyllda tomater, haricots verts, sockerärter eller andra grönsaker. Madeirasås passar bra att servera till, liksom stekt eller kokt potatis i någon form.


Kommenterar för receptet "Gratinerad kalvsadel"


Patrik

2013-11-16 11:04

En perfekt gratinerad kalvsadel som fick svärföräldrarna på fall. Riktigt gott och mört, tack för detta recept!




(kommer inte att synas)