2.4 dl | Köttbuljong |
0.8 tsk | Salt |
0.8 st | Vitlöksklyfta |
0.8 dl | Grädde |
0.8 krm | Svartpeppar |
2.4 msk | Maizenaredning ljus sås |
1.2 kg | Lammsadel korthuggen |
1. Putsa sadeln väl.
2. Ta bort de grövsta hinnorna på sadelns utsida.
3. Stick eventuellt in en lång blompinne genom ryggmärgskanalen för att inte sadeln ska kröka sig under stekningen.
4. Gör två snitt på var sida om ryggraden.
5. Rör ihop salt med krossad skalad, vitlök och peppar.
6. Gnid köttet med kryddblandningen.
7. Sätt i en köttermometer.
8. Lägg sadeln i en ugassäker form eller långpanna och stek den i ugn, 175°C, på nedersta falsen tills innertemperaturen är 70°C, eller 45-90 minuter beroende pä sadelns storlek.
9. Ta ut sadeln och låt den vila övertäckt med aluminiumfolie i 15 minuter.
10. Sila köttskyn och späd med buljong, tärning eller fond + vatten, till önskad mängd.
11. Tillsätt grädde och koka upp.
12. Red av såsen med vetemjöl utskakat i svalt vatten och koka såsen 3-5 minuter.
13. Smaka av såsen väl, eventuellt med lite vin eller konjak.
14. Skär upp sadeln genom att först lossa innerfilén och därefter “ryggfilén”.
15. Skär köttet i skivor och lägg tillbaka ryggfilén på plats.
16. Innerfilén kan läggas vid fatets ena sida eller placeras under ytterfilén.
17. Garnera och servera med gräddsås, ugnsstekta tomathalvor, varma buntade haricots verts i lökringar, sockerärter eller någon av årstidens rot- eller grönsaker.