0.8 dl | Crème fraiche |
440 g | Kalvlever |
1.6 msk | Mesost |
1.6 msk | Smör |
2.4 msk | Vetemjöl |
0.8 tsk | Salt |
0.8 krm | Peppar |
0.4 tsk | Mejram |
4.8 dl | Gräddmjölk |
4.8 dl | Steksky |
1. Skölj levern i kallt vatten. Låt den eventuellt ligga kvar i vattnet 15-20 minuter. Torka den väl.
2. Späcka eventuellt levern med smala späckremsor i köttets längdriktning.
3. Hetta upp en stekgryta med smör på medelvärme.
4. Bryn levern runtom tills den har fin ljust brun färg.
5. Salta och peppra och strö över stötta örtkryddor.
6. Sänk värmen och späd med gräddmjölk vid sidan om.
7. Lägg på lock och bräsera levern på låg värme ungefär 1 timme.
8. Levern är klar när köttsaften vid prov med provsticka är ljust rosafärgad.
9. Ta upp och håll levern varm. Red av stekskyn med vetemjöl urskakat i kallt vatten.
10. Koka några minuter och smaka av såsen med riven mesost och eventuellt lite salt och peppar.
11. Såsen kan rundas av med grädde eller crème fraiche.
12. Servera levern skuren i tunna skivor med kokt potatis, lätt kokta grönsaker, en blandad sallad. inlagd gurka eller lingonsylt och sås.