600 g | Oxfilé |
1 msk | Smör |
1 tsk | Salt |
1 krm | Svartpeppar |
1. Putsa filén noggrant och se till att alla hinnor är helt bortskurna.
2. Smält smöret i en stekpanna tills det slutar skumma.
3. Lägg i och bryn köttet 1-2 minuter på alla sidor tills det har en fin stekskorpa runtom.
4. Krydda köttet med salt och peppar.
5. Lägg över det på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna och efterstek köttet i ugnen 200°C 20-30 minuter, beroende på storlek och hur rosarött man vill ha köttet. 6. Köttermometer går utmärkt att använda men ger ett hål i köttskivorna vid serveringen som kan anses fult. Beräknad innertemperarur 60°C för rosarött kött och 65-70°C för mer genomstekt.
7. Låt köttet vila 15 minuter övertäckt med aluminium folie.
8. Lägg köttet på trancherbräda med något garnityr vid sidan.
9. Skär upp och servera vid bordet. Eller skär köttet i centimetertjocka skivor och lägg upp det på varmt serveringsfat. Lägg garnityren runtom och servera.
10. Till helstekt oxfilé passar ugnsstekta tomater, Tomater provenale, Sötsurt kantarellfräs eller haricots verts.
11. Bjud råstekt potatis eller pommes frites till och servera filén med Madeira-, Balsarnvinäger- eller Choronsås.