2 dl | Crème fraiche |
2 dl | Köttbuljong |
50 g | Mesost |
1 msk | Smör |
1 tsk | Salt |
1 krm | Peppar |
2 dl | Grädde |
1 msk | Maizenaredning ljus sås |
4 st | Enbär |
1 kg | Hjortstek |
1. Tina eventuellt steken långsamt i kylskäp.
2. Torka av steken, bind upp om det behövs.
3. Värm matfettet i en lagom stor stekgryta.
4. Bryn köttet 2-3 minuter på varje sida tills den har fin färg runtom.
5. Sätt i en köttermometer.
6. Häll i buljong, salt och krydda.
7. Lägg i mesost tärningar och låt vätskan koka upp.
8. Späd med grädde och crème fraiche.
9. Sänk värmen och låt köttet bräsera ca 1 timme eller tills termometern visar 70-75 grader, beroende på hur genomstekt köttet önskas.
10. Vänd steken ett par gånger under stekningen.
11. Ta upp och håll köttet varm under aluminium folie.
12. Skaka maizena med vatten och red eventuellt den kokande gräddskyn.
13. Koka kraftigt ett par minuter och smaka sedan av såsen väl.
14. Skär köttet i tunna skivor.
15. Bjud med brynta kantareller, brysselkål och den mustiga såsen i en skål vid sidan om.
16. Servera med hjortronsylt, hjorttrongelé eller tranbärssylt som tillbehör.