Inbakad färspaté

Inbakad färspaté recept
166.67 g Fläskfärs
1.67 st Gelatinblad
33.33 g Kokosfett
66.67 g Kycklingbröstfilé
33.33 g Kycklinglever
50 g Smör
166.67 g Vetemjöl
0.67 st Ägg
1 msk Vatten
0.33 tsk Salt
116.67 g Sidfläsk
0.17 dl Vitt vin
1 dl Grönsaksbuljong
0.67 krm Svartpeppar
0.17 dl Konjak
0.67 msk Olja
0.33 tsk Grönpeppar
166.67 g Kalvfärs
0.17 dl Madeira
66.67 g Rimmad skinka

1. Börja med att marinera fyllningen.
2. Skölj och torka kycklingfiléerna. Skär dem på längden i 2-3 stavar. Skär skinkan i stavar.
3. Lägg kyckling och skinka i en tallrik. Stänk över vin eller konjak och strö krossad peppar ovanpå. Marinera kallt ungefär 1 timme.
4. Gör degen. Blanda samman mjöl och fett till en grynig massa. Tillsätt ägg, olja, salt och vatten och arbeta snabbt ihop degen. Ställ den kallt ungefär 45 minuter.
5. Rör ihop i en matberedare eller en bunke kalv- och fläskfärs, späck och finhackad eller mixad kyckliglever.
6. Blanda i salt, peppar och ägg och rör smeten jämn. Späd med vin och madeira eller konjak. Ställ färsen svalt.
7. Kavla ut ¾ av degen 2-3 mm tjock. Klä en öppningsbar patéform eller bakform med degen. Fyll med ½ av färsen.
8. Lägg på hälften av skink- och kycklingstavarna. Låt pepparkornen följa med.
9. Fyll på med ytterligare ½ av färsen, resten av kvckling- skinkstavarna och till sist resterande färs.
10. Slå formen mot hårt underlag så att färsen packar sig väl.
11. Kavla ut resten av degen och lägg den som lock ovanpå.
12. Nyp ihop kanterna och skär bort överflödig deg.
13. Gör 2-3 skorstenar av aluminiumfolie och stick ner i degen. Pensla ytan med uppvispat ägg.
14. Gör garneringsblad eller tunna flätor av degresterna och lägg dem ovanpå. Pensla på nytt. Ställ svalt ungefär 1 timme.
15. Grädda patén på nedre falsen i ugnen, 225°C, i 10 minuter.
16. Sänk därefter värmen till 175°C och grädda den 1-1.25 timme. Låt den färdiga patén svalna i formen.
17. Gör madeiragelét. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ungefär 5 minuter.
18. Koka upp buljong och madeira i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och rör om tills de smält. Ställ kallt att tjockna.
19. Fyll sedan kallt madeiragelé genom skorstenshålen tills skalet är helt fyllt. Ställ kallt att stelna, helst 1 dygn.


Kommenterar för receptet "Inbakad färspaté"





(kommer inte att synas)