160 g | Champinjoner |
520 g | Oxfilé |
0.8 msk | Smör |
0.4 tsk | Salt |
1.6 msk | Tomatpuré |
0.8 st | Äggulor |
0.8 krm | Svartpeppar |
0.8 st | Schalottenlök |
3.2 st | Smördegsplattor |
80 g | Skinka rökt |
1. DAG 1: Putsa filén helt fri från hinnor.
2. Bryn den väl runtom i en stekpanna med smör, ungefär 5 minuter. Krydda.
3. Ta upp och låt den kallna helt.
4. Hacka skalad lök och champinjoner fint till duxellefyllningen.
5. Smält smöret i en kastrull och låt lök och champinjonhack sakta fräsa tills all vätska dunstar bort.
6. Hacka skinkan fint och rör ner i svamphacket.
7. Blanda i tomatpuré och krydda.
8. Rör om och koka sakta tills duxellefyllningen är helt torr.
9. Ta kastrullen från värmen. Låt svalna.
10. Rör sedan i äggulan och låt fyllningen kallna.
11. DAG 2: Ta fram smördegen i god tid.
12. Använd färdigutkavlad deg eller lägg plattor på varandra och kavla ut dem till en stor platta 30x35 cm.
13. Till den stora satsen är det enklast att göra två "paket".
14. Bred ut lite av duxellefyllningen på degen, så mycket att det precis räcker att lägga filén på.
15. Skär filén i centimetertjocka skivor och bred lite fyllning mellan skivorna.
16. Lägg ihop dem till en hel filé ovanpå degen och bred resten av fyllningen runt köttet.
17. Pensla ytterkanterna på degen med ägg.
18. Vik upp degen så att skarvarna går omlott ett par centimeter på ovansidan.
19. Vik upp kortsidorna och se till att paketet är helt tätt. Nvp ihop där det behövs.
20. Lägg paketet/paketen på ugnssäkert fat med degskarven nedåt.
21. Gör 2-3 hål i degen, som “skorstenar”.
22. Pensla degen och lägg eventuellt någon deg-garnering ovanpå.
23. Pensla garneringen och ställ fatet svalt så att degen får vila 15-20 minuter.
24. Grädda oxfilén i 200°C 30-40 minuter eller tills degen är ljust guldgul och frasig.
25. Inbakad oxfilé kan serveras med Rödvinssås, Maderiasås, Champinjonsås eller Murkelsås.
26. Som tillbehör passar balsamstekta tomater, Tomater provenale, grön eller vit sparris, en blandad sallad på grape, rucolasallat och mangoldskott.