1 dl | Crème fraiche |
2 st | Gul lök |
4 dl | Köttbuljong |
2 msk | Smör |
2 msk | Vetemjöl |
1 st | Äpple |
0.5 tsk | Salt |
1 msk | Tomatpuré |
4 st | Vitlöksklyfta |
1.5 tsk | Curry |
2 msk | Mango chutney |
2 msk | Kinesisk soja |
600 g | Lammkött benfritt |
1. Putsa köttet väl. Skär i 2x2 cm stora bitar.
2. Ansa och skala lök och äpple.
3. Skär löken i skivor och tärna urkärnat äpple.
4. Hetta upp en gryta med smör.
5. Tillsätt lök, äpple, curry och pressad vitlök. Fräs 2-3 minuter utan att det får färg.
6. Hetta upp en stekpanna med smör.
7. Bryn köttet i omgångar så det får fin färg på alla sidor.
8. Lägg i köttet i grytan allt eftersom det blir färdigbrynt.
9. Blanda ner tomatpuré, soja. vetemjöl och mango chutney.
10. Späd med buljong och bräsera köttet på låg värme ungefär 45 minuter.
11. Rör mot slutet i crème fraiche och blanda väl. Grytan är klar när köttet är mört.
12. Servera lammcurryn och bjud nykokt basmatiris i en stor skål vid sidan samt i mindre skålar några olika tillbehör som t.ex. skivade bananer, ananas, gurka i stavar, mango chutney, russin, salta cashewnötter eller jordnötter, kardemunnakärnor, curry, soja och tabasco.