1 st | Gul lök |
0.5 st | Morot |
50 g | Rotselleri |
1 msk | Smör |
4 st | Tomat |
1 msk | Vetemjöl |
1 st | Lagerblad |
1 st | Vitlöksklyfta |
2 dl | Ljus buljong |
0.5 tsk | Oregano |
50 g | Skinka rökt |
1. Skala och finhacka morot, selleri, gul lök och vitök.
2. Finhacka skinkan, använd gärna matberedare.
3. Fräs rotfrukterna och skinkan i smör i en kastrull.
4. Tillsätt vetemjölet och rör om.
5. Späd med buljong under omrörning.
6. Låt såsen koka på svag värme i ca 5 minuter.
7. Skölj och hacka tomaterna, det går lättast i en matberedare.
8. Rör ner tomathacket i såsen.
9. Tillsätt salt och kryddor.
10. Sjud såsen minst 30 minuter, gärna längre så att smaken blir mustig. Om såsen kokar ihop för mycket går det bra att späda med lite mer buljong eller rödvin.
12. Den som önskar en helt slät sås silar av den.
13. Smaka av såsen med krydda, salt och peppar.