Jägarstek

Jägarstek recept
1.6 dl Köttbuljong
0.8 tsk Svartvinbärsgelé
1 msk Vetemjöl
0.6 tsk Salt
0.8 krm Vitpeppar
1.2 dl Grädde
0.8 tsk Timjan
0.8 kg Nötkött benfritt
0.8 tsk Enbär krossade

1. Putsa köttet och bind eventuellt upp det för jämnare stek. Stick i en köttermometer.
2. Stöt enbär och timjan eller rosmarin tillsammans i en mortel.
3. Mixa med salt och vitpeppar och gnid in köttet med kryddblandningen.
4. Lägg köttet i en lagom stor ugnssäker form eller långpanna och ställ den på gallret i nedre delen av ugnen.
5. Stek i 175°C tills innertemperaturen är 70°C eller 1.25 timme per kg.
6. Ta ut steken och låt den vila ungefär 20 minuter insvept i aluminiumfolie.
7. Sila under tiden stekskyn i en kastrull.
8. Tillsätt grädde och koka ihop skyn något på låg värme ungefär 5 minuter.
9. Red av med vetemjöl utrört i kallt vatten till en lagom tjock sås och fortsätt att koka ytterligare 3-4 minuter.
10. Smaka av såsen väl med salt, peppar och eventuellt lite gelé.
11. Skär köttet i tunna skivor.
12. Bjud det med kokt potatis, kokta grönsaker. bönor eller broccoli, den varma såsen och ett syrligt gelé.


Kommenterar för receptet "Jägarstek"





(kommer inte att synas)