1.6 dl | Köttbuljong |
0.8 tsk | Svartvinbärsgelé |
1 msk | Vetemjöl |
0.6 tsk | Salt |
0.8 krm | Vitpeppar |
1.2 dl | Grädde |
0.8 tsk | Timjan |
0.8 kg | Nötkött benfritt |
0.8 tsk | Enbär krossade |
1. Putsa köttet och bind eventuellt upp det för jämnare stek. Stick i en köttermometer.
2. Stöt enbär och timjan eller rosmarin tillsammans i en mortel.
3. Mixa med salt och vitpeppar och gnid in köttet med kryddblandningen.
4. Lägg köttet i en lagom stor ugnssäker form eller långpanna och ställ den på gallret i nedre delen av ugnen.
5. Stek i 175°C tills innertemperaturen är 70°C eller 1.25 timme per kg.
6. Ta ut steken och låt den vila ungefär 20 minuter insvept i aluminiumfolie.
7. Sila under tiden stekskyn i en kastrull.
8. Tillsätt grädde och koka ihop skyn något på låg värme ungefär 5 minuter.
9. Red av med vetemjöl utrört i kallt vatten till en lagom tjock sås och fortsätt att koka ytterligare 3-4 minuter.
10. Smaka av såsen väl med salt, peppar och eventuellt lite gelé.
11. Skär köttet i tunna skivor.
12. Bjud det med kokt potatis, kokta grönsaker. bönor eller broccoli, den varma såsen och ett syrligt gelé.