Jämtländsk älggryta

Jämtländsk älggryta recept
550 g Fransyska
1 st Gul lök
2 st Morot
2 msk Smör
1.5 msk Vetemjöl
1 tsk Salt
1 st Lagerblad
50 g Sidfläsk
2 dl Grönsaksbuljong
1 krm Svartpeppar
0.5 l Trattkantarell
1 st Persilja knippe
5 st Enbär
2 dl Rött vin

1. Putsa och skär älgköttet i bitar, 2-3 cm i fyrkant. Skär fläsket i små tärningar.
2. Ansa och skala lök och morötter. Skär dem i mindre bitar.
3. Hetta upp en stekpanna. Bryn fläsktärningarna lätt. Lägg dem i en serveringsgryta. Torka ur pannan.
4. Bryn löken lätt på samma sätt på ej för hög värme. Lägg över i grytan.
5. Bryn älgköttet i omgångar och se till att det får fin färg på alla sidor. Lägg över i grytan.
6. Salta, krydda, strö över mjöl och rör om. Tillsätt enbär och lagerblad. Späd med buljong och rödvin och låt grytan bräsera ungefär 1 timme eller tills köttet känns mört.
7. Fräs under tiden svampen i stekpannan tills all vätska kokat in och svampen fått lite färg. Lägg svampen i grytan och smaka av. Strö över persilja.
8. Bjud grytan med pressad potatis eller ris, en blandad sallad och rönnbärs- eller äppelgelé.


Kommenterar för receptet "Jämtländsk älggryta"





(kommer inte att synas)