550 g | Fransyska |
1 st | Gul lök |
2 st | Morot |
2 msk | Smör |
1.5 msk | Vetemjöl |
1 tsk | Salt |
1 st | Lagerblad |
50 g | Sidfläsk |
2 dl | Grönsaksbuljong |
1 krm | Svartpeppar |
0.5 l | Trattkantarell |
1 st | Persilja knippe |
5 st | Enbär |
2 dl | Rött vin |
1. Putsa och skär älgköttet i bitar, 2-3 cm i fyrkant. Skär fläsket i små tärningar.
2. Ansa och skala lök och morötter. Skär dem i mindre bitar.
3. Hetta upp en stekpanna. Bryn fläsktärningarna lätt. Lägg dem i en serveringsgryta. Torka ur pannan.
4. Bryn löken lätt på samma sätt på ej för hög värme. Lägg över i grytan.
5. Bryn älgköttet i omgångar och se till att det får fin färg på alla sidor. Lägg över i grytan.
6. Salta, krydda, strö över mjöl och rör om. Tillsätt enbär och lagerblad. Späd med buljong och rödvin och låt grytan bräsera ungefär 1 timme eller tills köttet känns mört.
7. Fräs under tiden svampen i stekpannan tills all vätska kokat in och svampen fått lite färg. Lägg svampen i grytan och smaka av. Strö över persilja.
8. Bjud grytan med pressad potatis eller ris, en blandad sallad och rönnbärs- eller äppelgelé.