2 st | Gul lök |
4 dl | Köttbuljong |
2 msk | Smör |
2 msk | Vetemjöl |
1 tsk | Salt |
1 krm | Vitpeppar |
1 st | Lagerblad |
9 st | Kryddpepparkorn |
600 g | Nötkött benfritt |
1. Putsa köttet och skär det i jämna bitar, ungefär 2x2 cm.
2. Hetta upp en stekpanna eller stekgryta med smör.
3. Bryn köttet i omgångar så att alla bitar får jämn färg utan att brännas. Anpassa värmen väl.
4. Ta upp köttet. Torka ur pannan och bryn nästa omgång. Fortsätt tills allt kött är brynt.
5. Skala och skiva löken.
6. Lägg kött och lök i en kastrull eller tillbaka i stekgrytan. Salta och peppra.
7. Häll på buljong eller vatten.
8. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn.
9. Koka upp och sjud köttet på svag värme 1-2 timmar beroende på köttkvalltet och bitarnas storlek.
10. Skaka vetemjölet med kallt vatten och red av köttskyn under omrörning mot slutet av kokningen. Smaka av såsen väl.
11. Bjud kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor och en råriven sallad.
Erik
2013-11-10 13:33
Såg ut som en jättegod kalops! Den här kalopsen blir det ikväll, perfekt söndagsmat!