200 g | Kalvlever |
1 dl | Portvin |
2 msk | Smör |
0.5 tsk | Salt |
1 krm | Vitpeppar |
1 dl | Vitt vin |
1 dl | Vispgrädde |
100 g | Skinka rökt |
9 st | Färsk salvia blad |
550 g | Utskuren kalv |
1. Putsa kalvköttet.
2. Lägg skivorna på en skärbräda och bulta ut dem något med knuten hand, 1.5-2 centimeter tjocka. Smaksätt med salt och peppar.
3. Skär skinkan i bitar och levern i tjocka strimlor.
4. Lägg en av vardera på varje köttskiva tillsammans med ett salviablad eller smulad salvia.
5. Rulla ihop köttet till rulader och sätt en tandpetare i varje.
6. Lägg ruladerna i en djup tallrik och häll portvin eller madeira över. Ställ dem svalt någon timme.
7. Värm en stekpanna med smör.
8. Bryn ruladerna i lagom varm panna, några i taget, tills de har fin färg runtom. Lägg över dem i en gryta.
9. Häll över eventuell marinad.
10. Späd med vitt vin och grädde och bräsera ruladerna under lock 8-10 minuter.
11. Lägg upp och håll dem varma. Koka ihop såsen till lagom tjocklek.
12. Bjud ruladerna med smörstekt bladspenat och varma sparrisstänger, kokt potatis och såsen i en skål vid sidan om.