1 st | Fänkål |
1 st | Gul lök |
1 st | Morot |
0.25 st | Purjolök |
1.5 kg | Torsk |
300 g | Torskfilé |
1.2 l | Vatten |
1.5 tsk | Salt |
4.5 st | Vitpepparkorn |
0.25 krm | Vitpeppar |
1.5 st | Persiljekvist |
2 dl | Grädde |
1.5 st | Fiskbuljongtärning |
1 msk | Potatismjöl |
1. Rensa och filea fisken.
2. Skölj fiskskrov och huvud.
3. Ta bort gälar.
4. Ta undan 300g av filéer till frikadeller.
5. Lägg resten av filéerna, fiskskrov och huvud i en gryta.
6. Tillsätt vatten, pepparkorn, lökskivor och persiljekvistar.
7. Koka upp på svag värme. Skumma väl.
8. Koka buljongen 15-20 min under lock.
9. Om buljongen känns tunn kan man tillsätta buljongtärning, skippa de saltet.
10. Sila buljongen, salta och håll värmen.
11. Ansa, skala och strimla grönsakerna.
12. Finfördela de sparade fiskfiléerna i en matberedare eller med mixerstav.
13. Tillsätt de övriga ingredienserna till frikadellerna.
14. Häll upp lite fiskbuljong i en traktörpanna.
15. Forma färsen till små släta bullar med en sked och klicka ner i buljongen.
16. Koka frikadeller 10-15 min under lock.
17. Koka under tiden de finskurna grönsakerna i resten av buljongen i grytan.
18. Lägg i frikadellerna med buljong och servera.
Mia
2013-11-15 17:00
Bra recept på en god klar fisksoppa.