0.8 st | Gul lök |
3.2 dl | Vatten |
0.8 tsk | Salt |
0.8 msk | Potatismjöl |
0.56 st | Ingefära |
2.4 dl | Kokspad |
3.2 dl | äppelcider |
720 g | Skinka benfri |
0.56 st | Kanel |
0.8 tsk | Äppelgelé |
1. Putsa köttet och stick eventuellt in en köttermometer.
2. Blanda vatten, cider, lök och kryddor och koka upp i en kastrull.
3. Lägg i köttet. Sänk värmen och lägg på lock.
4. Sjud köttet ungefär 40 minuter, tills innertemperaturen visar 70°C eller tills köttet med provsticka känns genomkokt. Vänd köttet efter halva tiden.
5. Låt köttet ligga kvar i kokspadet ungefär 20 minuter innan det ska skäras upp i skivor och serveras.
6. Sila och mät upp buljong till skysåsen. Koka upp den i en kastrull.
7. Blanda samman vatten och mjöl.
8. Vispa ner redningen i den kokande skyn och låt den bara koka upp.
9. Smaka av med äppelgelé och finhackad mynta.
10. Bjud köttet i skivor med kokt potatis eller ris, kokt brysselkål eller broccoli och kokta äppetklyftor eller plommon.