0.5 st | Gul lök |
1.3 kg | Kyckling |
1 st | Morot |
2 st | Purjolök |
1 l | Vatten |
1 tsk | Salt |
5 st | Vitpepparkorn |
2 st | Timjan |
1. Förbered fågeln enligt anvisningar.
2. Förväll fågeln, och låt koka 2-3 minuter.
3. Häll bort vattnet. Förvälld fågel ger en bättre och klarare buljong.
4. Lägg fågeln trångt i lagom stor gryta.
5. Häll på svalt vatten som precis ska täcka. Salta och lägg i kryddor och grönsaker.
6. Sjud kycklingen under lock 40-60 minuter eller tills köttet vid låren känns mört och köttsaften är klar utan rosa inslag. Större kycklingar, kalkoner och gäss kokas längre. 1.5-2 timmar.
7. Ta upp fågeln, låt rinna av och håll varm under folie.
8. Sila buljongen, koka ihop något och använd som såsbas.
9. Om fågeln ska serveras kall, kyl snabbt och förvara kallt tills den ska skäras upp.
10. Bjud kokt kyckling med någon av följande såser: Varma såser: Citronsås, Currvsås, Ljus grundsås (eventuellt smaksatt med färska örter), Tomatsås, Champinjonsås, Kapris- och körvelsås, Dillsås, Vitvinssås. Kalla såser: Salsa verde, Guacamole, Mixad örtsås.
11. Bjud med kokt potatis, ris eller pasta, gärna lätt kokta grönsaker, som purjolöksstavar, morötter, palsternackor. ärter, bönor, svartrötter m.fl.