0.5 st | Gul lök |
0.5 st | Morot |
0.5 st | Lagerblad |
2 st | Kryddpepparkorn |
0.5 st | Lök |
0.75 kg | Rimmad skinka benfri |
1. Hemrimmad skinka vattenläggs 2-3 timmar.
2. Ta köpt skinka ur plastförpackningen.
3. Låt nätet sitta kvar på den benfria skinkan. Spola av den med svalt vatten och sätt i en köttermometer.
4. Lägg skinkan i en gryta och häll på så mycket svalt vatten att det täcker.
5. Lägg i ansad morot, lök och kryddor. Låt vattnet koka upp.
6. Sjud skinkan under lock tills innertemperaturen är 70-75°C.
7. Vid 75°C har julskinkan sin karakteristiska lite “torra” smak.
8. Beräkna 50-60 minuters koktid per kg skinka.
9. Ta upp och låt skinkan svalna.
10. Ta bort nät och svål och putsa ytan. Servera den varm eller kall.
11. Varm rimmad skinka serveras med potatis- eller grönrätter, surkål, bönor eller linser.
12. Kall rimmad skinka passar också på buffébord, på smörgås eller i t.ex. paj, pirog eller stuvning.