0.6 kg | Rimmad nöttunga |
1.2 st | Rimmad kalvtunga |
1.6 st | Rimmad gristunga |
1.6 st | Rimmad lammtunga |
1. Förbered och koka tunga som rimmat kött (nöttunga 2.5-3 timmar, kalvtunga 60 minuter, gristunga 1.5 timmar, lammtungar 30 minuter, rentunga 30 minuter.).
2. Ta upp och spola den med svalt vatten.
3. Gör ett snitt på ovansidan och dra av det tjocka skinnet medan tungan ännu är varm.
4. Lägg tillbaka tungan i spadet om den ska användas kall och kyl den så snabbt som möjligt.
5. Kokt tunga serveras varm med Champinjon-, Svamp- eller Madeirasås, kokt potatis och grönsaker.
6. Kall tunga serveras som ovan men är också god med t.ex. potatismos, stuvad potatis i någon form eller stuvade grönsaker.