1 st | Gul lök |
2.5 kg | Kalvbringa |
1 st | Morot |
1 st | Rotselleri |
3.5 l | Vatten |
3 tsk | Salt |
10 st | Vitpepparkorn |
3 st | Persiljestjälkar |
1. Skär köttet i bitar.
2. Koka upp vatten i en rymlig gryta (minst 4 liter).
3. Lägg i köttet.
4. Vattnet ska täcka köttet.
5. Koka upp långsamt.
6. Skumma väl med hålslev om det behövs.
7. Tillsätt pepparkorn och salt.
8. Lägg på lock och koka på svag värme i ca 2 timmar.
9. Ansa grönsakerna och rotfrukterna, lägg ner i grytan.
10. Koka ytterliggare 2-3 timmar.
11. Sila buljongen.
12. Kyl snabbt i kallt vatten om den inte ska användas direkt.
13. Lyft bort fettkakan.
14. Häll försiktigt buljongen i en kastrull när den ska värmas så att eventuell bottensats inte följer med.