1.5 dl | Grahamsmjöl |
300 g | Nötfärs |
0.5 st | Purjolök |
100 g | Smör |
1.5 dl | Vetemjöl |
100 g | Vitkål |
2 st | Äpple |
1.5 msk | Vatten |
0.5 tsk | Salt |
0.5 tsk | Tabasco |
1 tsk | Curry |
2 krm | Svartpeppar |
2 msk | Ost riven |
0.5 tsk | Kinesisk soja |
1. Blanad samman mjöl, smör och salt, gärna i en matberedare.
2. Blanda i vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Ställ den svalt att vila.
3. Skölj och strimla purjolök och vitkål fint. Skala, kärna ur och grovriv äpplena.
4. Hetta upp en stekpanna med smör och stek färs och purjolök, eventuellt i omgångar.
5. Krydda under tiden med curry.
6. En stor sats kan läggas över i en gryta vartefter färsen blir färdigstekt.
7. Lägg i kål och äpple och smaksätt med peppar, sak, tabasco och soja. Tillsätt eventuellt lite vatten om det ser torrt ut. Låt blandningen bli het.
8. Kavla ut pajdegen lagom stor att klä en ugnssäker form, ungefär 26 cm i diameter eller, för en stor sats, en långpanna ungefär 30x40 cm. Låt degen gå upp över kanten. 9. Förgrädda pajskalet ungefär 10 minuter.
10. Lägg färsblandningen på degen.
11. Vik ner kanterna och nyp eller kläm till dem med gaffel. Strö över riven ost.
12. Ställ pajen i ugn, 225°C, och grädda den 20 minuter eller tills degen fått färg och osten smält.
13. Servera den varm med tomat- och löksallad.