100 g | Smör |
3 dl | Socker |
4 st | Ägg |
150 g | Sötmandel |
200 g | Potatis kokt |
1. Skålla och skala mandeln. Mal eller hacka fint i matberedare.
2. Rör smöret och socker poröst går utmärkt med elvisp.
3. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör kraftigt emellan.
4. Pressa potatisen i potatispress och rör ner den och mandeln i smeten.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
6. Häll smeten i en smord och möjad rund form, ungefär 26 cm i diameter, helst med löstagbar botten.
7. Grädda kakan på nedersta falsen i 175°C ungefär 50 minuter.
8. Låt kakan stå kvar i formen några minuter.
9. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.
10. Servera den kalla kakan, med Citronsås eller till fruktkompott och glass.