1 st | Gul lök |
2.5 dl | Vetemjöl |
1.5 st | Ägg |
1 l | Vatten |
0.75 tsk | Salt |
1 krm | Vitpeppar |
0.5 tsk | Kryddpeppar |
1 kg | Potatis kokt |
150 g | Rimmat fläsk |
1. Pressa eller mosa den varma potatisen genom potatispress eller med elvisp.
2. Låt svalna helt i en bunke.
3. Skär fläsket till fyllningen i små tärningar.
4. Skala och hacka löken fint.
5. Bryn fläsket i en stekpanna.
6. Lägg i löken och låt fräsa några minuter.
7. Krydda med peppar och låt fyllningen svalna.
8. Blanda den mosade potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket.
9. Forma potatisdegen till en tjock rulle och skär i bitar.
10. Gör en fördjupning i varie bit och lägg i en knapp matsked fyllning.
11. Tryck ihop degen över fyllningen och forma den till runda, lätt utplattade bullar.
12. Koka upp vatten och salt i en gryta.
13. Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem 10-12 minuter, eller ungefär 5 minuter efter det att de flutit upp.
14. Ta upp kroppkakorna med hålslev och servera med lingonsylt och varmt, skirat smör.