0.8 msk | Citronskal |
0.8 tsk | Salt |
0.8 st | Vitlöksklyfta |
2.4 dl | Grönsaksbuljong |
0.4 tsk | Svartpeppar |
1.6 tsk | Arrowrot |
0.8 tsk | Rosmarin |
1.2 kg | Lammstek med ben |
1. Putsa steken ordentligt.
2. Skala vitlöken och skär den i smala strimlor och späcka köttet genom att med vass kniv göra små snitt i köttet på olika ställen och i snitten försiktigt pressa in lökbitarna.
3. Blanda alla kryddor i en mortel och stöt ihop dem.
4. Blanda med citronskal och gnid in köttet runtom.
5. Sätt i en köttermometer.
6. Lägg steken i en stor ugnssäker form eller långpanna och ställ den på nedersta falsen i ugnen, 175 °C.
7. Stek till 70°C innertemperatur för rosarött kött, eller 1-1.5 timme per kg. Ös de sista 15 minutema med den steksky som bildats, så blir ytan krispigare.
8. Lämna också eventuellt ugnsspjäll öppet.
9. Ta ut och låt köttet vila 15-20 minuter. Täck med aluminiumfolie.
10. Ta tillvara stekskyn.
11. Späd den med buljong.
12. Koka upp i en kastrull och red den till skysås med arrowrot utskakat i kallt vatten till önskad konsistens. Krydda om det behövs.
13. Skär köttet tvärs över fibrerna i fina skivor.
14. Eftersom benet finns kvar skär man skivor först ena sidan mot benet och därefter på den andra.
15. Man kan också lossa ett helt köttstycke efter benet och därefter skära i skivor. Det är lättare för den ovane.
16. Bjud lammsteken varm med skysås, lätt kokta grönsaker och kokt potatis, potatisgratäng, klyftpotatis, hasselbackspotatis eller potatismos.